Tevékenységek

Gazdálkodás

Szántóföldi növénytermesztés

 

Szántóföldi növénytermesztés
A szántóföldön. a hagyományos szántóföldi kultúrákon kívül termesztünk kendert, olajretket, durumbúzát, bíborherét és nagy területen lucernát. Saját szakembereinkkel, modern gépeinkkel és technológiánkkal minden szezonban arra törekszünk, hogy javítsuk a teljesítményünket, a gazdaságunk profitabilitását és az ökológiai sokszínűséget..

Terményszárító- és tároló üzem

 

A Délsomogyi-Gazda Kft. terményszárító- és tároló üzem szárítókapacitása 250 tonna/óra, és maximum 7000 tonna termény tárolására alkalmas. A 60 tonna méréshatárú, 18 méter hosszú elektronikus hídmérleg a hozzá kapcsolódó számítógépes mérési technikával szakszerűen és átláthatóan szolgálja ki ügyfeleit a napi 500 tonna feldolgozási kapacitásával.

Erdészet

 

Az elmúlt évtizedek során nagy területen telepítettünk új erdőket, kiváltképp a szélsőséges, valamint lejtős területeken, az erózió megelőzése, a víz megtartása, a szén megkötése és a biómák javítása érdekében. Az erdőkben megtalálható tölgy-, hárs-, nyír-, nyárfa és akác, kitermelésük olyan módon történik, mellyel jelentős növekedést érünk el a biomasszát és a különböző erdei biómák számát tekintve.

Fajtiszta Hereford marhák

 

A birtok legelőin Hereford gulyáink barangolnak, télen pedig a tágas marhatelepünkön saját termelésű lucernát és egyéb minőségi takarmányokat fogyasztanak. Az állatok trágyája értékes adalék a földek javításához, a rotációs legeltetés pedig elengedhetetlen a füves területek egészséges állapotának biztosításához. Méltán híres minőségi és fajtiszta állatainkat magyar és külföldi vevők is keresik.

Gyümölcsös és gyümölcserdő

 

Gyümölcsösünkben csonthéjas fajtákat – szilvát, cseresznyét,  és őszibarackot –  termelünk és a regionális piacokon értékesítünk. Idővel a gyümölcsöst gyümölcserdővé alakítjuk, elmozdulva a monokultúráktól azzal a céllal, hogy a különböző ehető növények változatos génállománya egy kiegyensúlyozottabb biomát eredményezzen, kevesebb karbantartási igénnyel, diverzebb élőhelyként szolgálva a vadállomány számára.