Hogyan csináljuk

Regeneratív gyakorlatok

A regeneratív gazdálkodás célja a talaj egészségének javítása. Ebbe az irányba tartunk, minden szezonban értékeljük, hogy melyik gyakorlat működött és melyik nem. A föld az élet alapja a birtokon. Annak érdekében, hogy regeneráljuk az életet a földben, abszolút minimum szintre csökkentettük a szántást, a területünk negyedén lucernát és zöldugart termelünk a talaj pihentetéséért. Ahol csak lehetséges, korlátoztuk a műtrágya és a vegyszerek használatát, és széleskörűen alkalmazzuk a vetésforgót. Takarónövényeket vetünk, szerves trágyát és meszet használunk, az erózió megelőzése érdekében pedig vízlassító műtárgyakat (tavakat, gátakat) létesítünk.

Takarónövények, szegélyek

 

Aratás után a területeinkbe takarónövény keverékeket vetünk, ezzel csökkentve a vízveszteséget, növelve talajaink mikrobiológiai aktivitását, ezen kívül meggátoljuk az eróziót, támogatjuk az élővilágot és növeljük a talajban található tápanyagok mennyiségét. A szántóföldek mentén, hosszú kilométereken keresztül füves here, gyógynövény és vadvirág szegélyeket hoztunk létre, hogy élőhelyet biztosítsunk a rovaroknak és egyéb állatoknak.

Vetésforgó

 

A talajegészség javítása érdekében kiterjedt vetésforgó tervünk van, mely a fő terményekből (búza, durumbúza, repce, kukorica, napraforgó, lucerna) és réspiaci terményekből (kender, bíborhere, olajretek, bükköny) áll. Szántóföldjeinknek körülbelül a negyedén lucernát termesztünk, hogy a gyökérstruktúrával javítsunk a talajon, biomasszát és tápanyagokat adjunk hozzá, egy négy éves perióduson keresztül.

Legeltetés és integrált állatállomány

 

Marháink rotációs legeltetése elengedhetetlen  a füves területeink talajegészségének fenntartásához. A télen a marhatelepen összegyűlt trágyát szétszórjuk a szántóföldeken. Helyi marha- és szárnyasfarmokkal is együttműködünk, akiktől a szalmáért cserébe trágyát kapunk, amit kiszórunk a földekre. Célunk, hogy csökkentsük a műtrágya alkalmazásának mértékét és több trágyát használjunk.

Vízmegtartás és az erózió megelőzése

 

Több megoldást is tesztelünk, gödröket és tavakat létesítünk, hogy megtartsuk a vizet és megelőzzük az eróziót. Az egyre extrémebb időjárási minták miatt, amit a klímaváltozás következtében tapasztalunk, sürgősen megoldásra van szükségünk.